‘We beginnen precies daar waar jij bent...'
‘Denk je weleens: van mij hoeft het niet meer’.
Ik wil zo niet meer verder leven’.
Gelukkig stelde Jolanda de vraag van mijn leven.
Naast mijn werk als rouw-en verliestherapeut, heb ik de Gatekeepers-training gevolgd bij 113 suïcide preventie. 113 Zelfmoordpreventie is een Nederlandse stichting die zich richt op het voorkomen van zelfmoord.
Gatekeeper betekent letterlijk ‘Poortwachter’. Dit betekent dat je bij mij terecht kunt als je zodanig klem zit in je gedachten en gevoelens dat je het leven niet meer ziet zitten.
Je denkt aan suïcide, oftewel zelfmoord.
‘Online rouw verwerken op een tijd en plaats die jou het beste uitkomen.
Jouw tempo, jouw tijd, jouw herinneringen staan centraal’.
Lutografie is een mooie aanvulling op de face to face gesprekken. In de periode tussen de gesprekken door, werk je in je eigen tijd aan een rouwboek. Dit zorgt ervoor dat het rouwproces door stroomt.
Ook kun je ervoor kiezen om Lutografie volledig online te volgen.
Rouwen is keihard en vaak eenzaam werken. Therapie is meestal de enige hulp, maar niet iedereen wil of kan naar een therapeut.
Met Lutografie werk je online aan je persoonlijke rouwproces door middel van een schrijf-, muziek-, teken-, bewegings- en zoekopdrachten die je in jouw eigen huis, op jouw eigen tempo doet – met of zonder (online) begeleiding. Ter ondersteuning krijg je hierbij meditaties, artikelen en lees-en kijktips. Zo kan er uiteindelijk een boek ontstaan over jouw eigen rouwproces.
Je volgt het traject op je eigen computer. In je eigen tijd. In je eigen tempo.
Je krijgt weer rust in je hoofd en in je lijf.
Je kunt (mooie)herinneringen bewaren omdat ze kracht geven om door te gaan en minder mooie herinneringen verwerken zodat je door kunt gaan.
Scholen
Aandacht voor je leerling, gezien en gehoord worden, dat is wat je als leerkracht je leerlingen gunt. Immers, een ontspannen leerling, neemt de theorie beter tot zich.
Hoe ga je als leerkracht om, met een kind in de rouw? Als ouders van een leerling gescheiden zijn of als er een naaste is overleden. Hoe verlopen rouwtaken bij kinderen en wat vraagt dit van jou als leerkracht? Zowel bij ‘aanvang van de rouw’, als gedurende het hele schooltraject.
Klik op lees meer voor informatie voor bedrijven en de interactieve lezing die ik voor u kan verzorgen.
Verlieservaringen zijn er in vele vormen. Elke verlieservaring kent rouw, al is het maar klein. Het verlies heeft een plek nodig, deze plek geef je het, door het doorlopen van de ‘rouwtaken’, soms in het klein, soms in het groot.
Verlies- en rouw is er in de breedste zin van het woord. Je kunt denken aan overlijden, ziekte, scheiding, verlies van werk, verhuizing. Dit zijn allemaal life-events die impact hebben. Life-events willen gezien en gehoord worden, dit is helend voor ze.
Niemand kiest zomaar voor een scheiding.
Het meemaken van een scheiding van ouders, heeft impact op de kinderen.
Het is een ingrijpende gebeurtenis met gevolgen op allerlei gebieden, denk aan loyaliteit, verhuizing, contact beide families, reden van scheiding, eventuele nieuwe partners, school, ed.